Dag
Tim
Min
Sek
Kampanjen är avslutad.
Dag
Tim
Min
Sek
Kampanjen är avslutad.
Dag
Tim
Min
Sek
Kampanjen är avslutad.
Dag
Tim
Min
Sek
Kampanjen är avslutad.

Hem /

Tandrengöring

Fakta om tandvård

Här hittar du allt du behöver veta om tandvård och fakta kring behandlingar.

Tandrengöring

Tandrengöring utförs vanligtvis av en tandläkare eller tandhygienist och börjar med att kontrollera munnen och tänderna för att kontrollera om allt är normalt. Ta sedan bort bakterier, plack, förkalkad beläggning och tandsten. I viss utsträckning kan tandhygienister eller tandläkare också ta bort missfärgning orsakad av kaffe, te, alkohol och tobak. Tandutdragning är vanligtvis ett tecken på problem med egenvård eller tandvård. Därför är det värt att diskutera med tandläkaren hur man bättre kan ta hand om tänderna och få bättre munhälsa.

Om en tand måste tas bort, till exempel på grund av avancerad tandkötsinflammation, kan samma situation hända med andra tänder.

Varför måste jag rengöra tänderna?

För att upprätthålla god munhygien och tandhälsa måste tandrengöring utföras. Syftet med rengöring är att behandla och förhindra bakteriell ansamling och förebygga tandsjukdomar.

Om du inte går till tandläkaren för att rengöra tänderna regelbundet finns det en risk att bakterier samlas och bildar plack. Bakterier ansamlas för att bilda tandsten och bildar sedan ett andra skikt av plack och tandsten. Om den inte behandlas fortsätter denna process. Om plack och tandsten inte avlägsnas regelbundet kan det orsaka allvarliga tandproblem.

Vad händer om jag inte rengör tänderna?

Dålig tandrengöring kan påverka tänderna och munhygien negativt. Om tänderna inte rengörs regelbundet (beläggningen tas bort) kan det orsaka inflammation i tänderna, tandköttet och överkäken. Med andra ord lägger det grunden för tandköttssjukdomar som tandköttsinflammation, parodontit och tandkaries.

I vissa fall kan ben och tänder skadas allvarligt, och i värsta fall kan tänderna tas bort på grund av dessa sjukdomar. Du bör prata med din tandläkare eller tandhygienist om hur ofta du bör rengöra dina tänder eftersom detta behov är personligt och kompensations- / supportreglerna varierar beroende på din patienttyp.

Vilka metoder används för professionell tandrengöring?

Vid rengöring av tänder gör en tandläkare eller tandhygienist vanligtvis först en grundlig inspektion av munnen och tänderna. Rengör sedan de mjuka och hårda beläggningarna på tänderna. När de utför professionell tandrengöring finns det flera olika processer. Traditionella behandlingsmetoder använder klassiska mekaniska manuella instrument, medan nyare metoder baseras på tandrengöring med tryckvatten och högfrekvenssvängningar (även kallad ultraljud). Om du som patient lider av tandfobi är den senare metoden särskilt fördelaktig eftersom behandlingen är skonsam och mindre tidskrävande.

Hur rengör jag tänderna själv?

Det är viktigt att upprätthålla god munhygien, borsta tänderna minst två gånger om dagen (efter måltider) och använda tandtråd, tandpetare och interdentalborstar. Bildandet av tandsten och tandsten kan förhindras med följande metoder: Kost: Undvik att äta snacks, sura eller sockerliga livsmedel och godis. Borsta tänderna: Se till att det är bäst att borsta tänderna efter måltiderna och rengör regelbundet mellan tänderna. Tandläkarbesök: Minst en professionell tandstädning bör göras varje år.

Hur ofta bör jag göra en professionell rengöring?

Tandvårdsbehov är individualiserade, beroende på tändernas form och läge och din egen förmåga att upprätthålla god munhygien. Därför varierar det från person till person, hur ofta du behöver rengöra tänderna hos tandläkaren eller tandhygienisten – vissa behöver kontrollera och rengöra tänderna 3-4 gånger per år, vissa behöver var sjätte månad eller en gång om året. Du bör konsultera en tandläkare eller tandhygienist för att förstå dina behov.