Dag
Tim
Min
Sek
Kampanjen är avslutad.
Dag
Tim
Min
Sek
Kampanjen är avslutad.
Dag
Tim
Min
Sek
Kampanjen är avslutad.
Dag
Tim
Min
Sek
Kampanjen är avslutad.

Hem /

Tandutdragning

Fakta om tandvård

Här hittar du allt du behöver veta om tandvård och fakta kring behandlingar.

Tandutdragning

Om tanden är i dåligt skick och inte kan behandlas kan den behöva extraheras. Detta kan hända när tanden inte kan repareras, det finns allvarlig gingivit intill tanden eller om rotkanalbehandlingen av tanden har misslyckats.

Tandutdragning är vanligtvis ett tecken på problem med egenvård eller tandvård. Därför är det värt att diskutera med tandläkaren hur man bättre kan ta hand om tänderna och få bättre munhälsa.

Om en tand måste tas bort, till exempel på grund av avancerad tandkötsinflammation, kan samma situation hända med andra tänder.

Varför tar man ut en tand?

Tanduttag betyder att du har extraherat en tand. Det kan finnas många skäl till varför du behöver extrahera dina tänder: Den vanligaste orsaken är att obehandlade karies (hål i tänderna) bryter tänderna. När visdomstanden bryter ut och positionen är felaktig. Du kan läsa mer om utvinning av visdomständer här.

Vid svår periodontit försvinner benen och tändernas stödvävnader försvinner också. Dålig bitfunktion, orsakar överbelastning och sprickor i tänderna. Patienter behöver inte konventionell påfyllningsterapi eller periodontal terapi. Tandutdragning är vanligtvis ett tecken på problem med egenvård eller tandvård. Därför är det värt att diskutera med tandläkaren hur man bättre kan ta hand om tänderna och få bättre munhälsa.

Om en tand måste tas bort, till exempel på grund av avancerad tandkötsinflammation, kan samma situation hända med andra tänder.

Hur går det till när man tar ut en tand?

Behandlingen börjar med röntgenstrålar för att se rotkomplexet och de omgivande benen. Därefter bedövas tänderna med hjälp av anestesi eller infiltreringsanestesi för att tillhandahålla den mest effektiva anestesimetoden.

Tandläkaren kommer att kontrollera effektiviteten av anestesin innan den faktiska tandutdragningen påbörjas. Om patienten fortfarande känner en viss känsla bör anestesi kompletteras tills effekten når 100%. Tandläkaren använder en ”mejsel” för att försiktigt lossa tanden och kan sedan använda extraktionsstången för att lyfta tanden så att tanden inte går sönder i benet.

Efter tänderna är komprimerade, minskar tandköttet runt hålen blödning efter tanduttag. Suturer kan läggas till för att minimera biverkningar efter operationen. Antibiotika och smärtstillande medel kan också ordineras. Efter det kan du ta ett tag att kontrollera och ta bort alla sömmar.

Vad händer efteråt?

Efter den faktiska tandutvinning bör några riktlinjer följas: Undvik att dricka och äta mycket varma livsmedel och drycker. Vänta 1-2 dagar och borsta sedan igen och se till att borsta försiktigt. Gurgla med klorhexidin eller hextril. Om det behövs, sova med huvudet något högre. Du kan alltid be tandläkaren om en skriftlig procedur.