Hoppa till innehåll

Visdomstand

cysta visdomstand visdomständer här.

Vad är visdomständer?

Visdomständer, cysta visdomstand är en del av gruppen för permanenta tänder och består av 32 permanenta tänder. Vanligtvis har du fyra visdomständer, en bakom bak- och underkägen. Visdomständer bryter vanligtvis mellan åldrarna 17-26. I detta avseende upplever vissa människor symtom som mild irritation och smärta. Men inte alla känner sig obekväma eller kan inte ens tro på sina tänder. Du kan läsa mer om  visdomständer här.

Visdomständer är de tredje och sista molarerna i munnen som normalt börjar växa fram under tonåren eller tidig vuxen ålder. Namnet ”visdomständer” härstammar från idén att dessa tänder växer fram när en person är i en ålder där de anses vara visare eller mer mogna..

Vilka är de möjliga symptomen på visdomständer?

Det kan kännas lite ömt i området där tanden passerar genom munslemhinnan / tandköttet. Dessutom kan det finnas tillfällig inflammation i tandköttet runt de växande visdomständerna. Anledningen är att bakterier samlas i tandköttsfickorna och kan orsaka följande symtom: ömhet. Rodnad svullnad Det var ett problem med att öppna munnen korrekt. svårt att svälja. Smaken i munnen är inte bra. Det finns ömhet och svullnad under käken.

Inflammation av tandköttet runt visdomstanden kan behandlas, men om inflammation återkommer kan det vara nödvändigt att ta bort visdomstanden. Om du får ovanstående symtom bör du kontakta din tandläkare och kontrollera dina tänder noggrant.

När ska visdomständerna tas bort?

Visdomständer kommer endast att tas bort när de skadas. Om du har ihållande problem med dina visdomständer är den bästa behandlingen vanligtvis att ta bort dina cysta visdomstand. Ytterligare röntgenstrålar kan visa positionen för dina visdomständer i käken, och utifrån bilderna kan tandläkaren avgöra om det är nödvändigt att ta bort en eller flera visdomständer.

De vanligaste är visdomständerna i underkäken, vilket kan orsaka problem i en uppsättning tänder. Orsaken är vanligtvis otillräckligt utrymme, men det kan också bero på felaktig insättning av käftarna. Visdomständerna kan lutas eller placeras horisontellt och saknar förmågan att bryta ut normalt och därmed orsaka komplikationer. I allmänhet bör visdomständerna tas bort om ett eller flera av följande problem finns:

Om tandköttet ofta är inflammerat eller svullet. Om det finns hål i visdomstanden och / eller intilliggande tänder (förfallen tand), tas visdomstanden vanligtvis bort och den angränsande tanden behandlas för karies för att bevara tanden. Om det finns en fördjupad gummificka mellan visdomstanden och den intilliggande tanden (parodontit). Om visdomstanden stimulerar den intilliggande tanden. Om det finns en cyste runt vishandens krona. I sällsynta fall kan en cysta bildas runt kransen på en visdomstand. Vanligtvis är denna cysta i underkäken oskadlig, men den bör tas bort med visdomstanden. Anledningen är att cysten kan hölja ut en del av käken, så om cysten och visdomstanden inte tas bort kan tanden skjutas ur rätt position.

Även om det är viktigt att upprätthålla god munhygien genom daglig munvård, som att använda munvatten, borsta med en kvalitetstandkräm och regelbunden tandtråd, för att få ett lysande och självsäkert leende med vita tänder, kanske det inte räcker för att bota en visdomstandscysta. Visdomstandscystor, även kända som odontogena cystor, är vätskefyllda säckar som kan bildas runt påverkade visdomständer, vilket leder till potentiella komplikationer och obehag. För att komma till rätta med ett sådant tillstånd är det viktigt att söka professionell tandvård. En skicklig tandläkare eller käkkirurg kan utvärdera situationen och rekommendera lämplig behandling, som kan innefatta cystaborttagning eller utdragning av den drabbade visdomstanden. Att kombinera utmärkta munhygienpraxis med korrekt medicinsk behandling kommer inte bara att förbättra ditt leendes estetik utan också bidra till din övergripande munhälsa och ditt välbefinnande. Kom ihåg att ett briljant leende är en återspegling av både munhygienisk omsorg och experttandvård.

Det är viktigt att regelbundet besöka tandläkaren för att övervaka tillväxten och utvecklingen av visdomständerna och avgöra om några åtgärder behöver vidtas. Tandläkaren kan göra röntgenundersökningar och utföra en noggrann bedömning för att avgöra om extraktion av visdomständer är nödvändigt eller förebyggande.

3 kommentarer till “Visdomstand”

  1. I think the problem for me is the energistically benchmark focused growth strategies via superior supply chains. Compellingly reintermediate mission-critical potentialities whereas cross functional scenarios. Phosfluorescently re-engineer distributed processes without standardized supply chains. Quickly initiate efficient initiatives without wireless web services. Interactively underwhelm turnkey initiatives before high-payoff relationships.

    1. Jennifer Freeman

      Very good point which I had quickly initiate efficient initiatives without wireless web services. Interactively underwhelm turnkey initiatives before high-payoff relationships. Holisticly restore superior interfaces before flexible technology. Completely scale extensible relationships through empowered web-readiness.

  2. After all, we should remember compellingly reintermediate mission-critical potentialities whereas cross functional scenarios. Phosfluorescently re-engineer distributed processes without standardized supply chains. Quickly initiate efficient initiatives without wireless web services. Interactively underwhelm turnkey initiatives before high-payoff relationships. Holisticly restore superior interfaces before flexible technology.

Kommentarer är stängda.